Защо да си купи човек оверлог и какво представлява Pfaff element 1450

Както обещах продължавам със запознаването с оверлога Pfaff element 1450, който купих тази седмица - защо ви е необходим /или не/ и защо да си го купите както и какво представлява един оверлог изобщо и как изглежда, заедно с информация какво има в кутията на Pfaff element 1450, който можете да купите тези дни в Lidl.

Pfaff element 1450 кутията преди отваряне


Ужасният оверлог
Преди няколко години получих като подарък разкошна чанта с великолепен пачуърк и то направен специално за мен от една много умела и мила жена, която много уважавам и харесвам. Тази чанта беше изключително специална за мен по толкова много начини, че бях изненадана, че имаше нещо, което не харесах в нея. Беше използван оверлог.  Ще ви разкажа за чантата и жената нарочно заащото те го заслужават.

Сега ще ви разкажа защо не харесвах оверлозите никак и защо тази седмица си купих втори оверлог.  При шиенето на дрехи той винаги е изглеждал признак на "масово" производство или липса на внимание  за мен. Затова си купих оверлог късно. Все още не съм шила тъкана дреха с него. Започнах да шия трико и в един момент стана необходим та си купих и живях щастливо с него -  да ми е жив и здрав! - докато в Lidl не тръгна поредната промоция и си купих нов.

Защо оверлог?

Можете да шиете всичко с машина с прав бод. Особено ако имате и зиг-заг. Шиенето на трико с шевна машина също е напълно постижимо и надеждно при наличие на зиг-заг. Приемливо е дори по стандартите за изработка на облекло. Но е бавно! След всеки тегел трябва да се реже излишната резерва. Можете да го правите почти мигновено. Има си начини, но пак е по миг-два след всеки тегел. Плюс разнасяне и нагласяне. Ако шиете малко и имате много време е добра идея да се шие така - без нови разходи, без нова машина за съхранение, изучаване и поддръжка. Но кой има време в днешния ден?

Защо втори оверлог!?

Тази част е следствие на няколко комични разговора по темата преди моята покупка, които общо взето кръжаха около удивителната, но за тях друг път. Според мен да купите втори оверлог е една нелоша идея. Какъв точно е друг въпрос, но Pfaff element 1450 е една икономична възможност.

Оверлозите, както сегашните домашните шевни машини, могат да изпълняват няколко различни операции. Четириконечните оверлози най-често имат 12. Толкова са стрателно изброените вариации на стандартен тегел с 3 и 4 конеца, фин подгъв, почистване на край, плосък тегел и вариантите на 3-конeчните тегели с дясна и лява игла. С други думи - реално различните видове тегел не са  12 - толкова са всички възможни промени.

Преходът от един към друг е относително лесен и може да включва една или няколко от следните стъпки:
  • сваляне на игла или добавянето ѝ
  • обездвижване на плетач или вклюването му  отново в работа
  • включване и изключване на ножа
  • насторйки на опъна на конеца
Тези промени отнемат време, а ако шиете често и в различни цветове ще отделяте време и да превдявате. Затова при повече шиене дори на един и същ вид тегел, втора машина ще ви помогне да пестите време. А ако шиете няколко вида тегели - например подгъви като пико и шев на дрехи можете да използвате всяка машина с различен тегел без да настройвате от един режим към друг. И по-важното според мен - наистина ще използвате няколко цвята конци или няколко тегела, вместо да изчаквате правилният момент да прекъснете една серия действия или тегели за да пренастроите или превденете за друга.


Какво представлява оверлогът Pfaff element 1450


Той е четириконечен домашен оверлог. Това означава, че има пластмасов корпус, две игли, два плетача и използва 4 конеца подавани директно от макара/конус и с него се борави лесно. Вместо игла с конец от макара и калерче с навит на него конец, четириконечните оверлозите имат два конеца идващи отгоре през игли и два конеца идващи през две допълнителни долни игли наречени "плетачи", които отново се захранват с конец от макара/конус. При изработката на оверлочния тегел, двата плетача обикалят горните конци и пластинка в леглото на машината и образуват оплетка. Едновременно с това, в повечето тегели се изрязва резервата на плата.

Машината е относително лека. Нивото на шума е може би стандартно. Има вакумни крачета, които противодействат на ниската маса. Това беше необичайно за мен - когато я повдигнах за пръв път си тежеше повечеко преди да се отлепят. Неочаквано когато знаеш колко лека машина е била сложена на масата.


Разопаковане на Pfaff element 1450


Машината е евтина на фона на предлаганите в нарочните магазини за машини. Кутията обаче не е било нещо от което е пестено - много цветна, с множество маркетинг послания и с едно неустоимо лице, което според мен е най-добрата реклама, а никой не го беше показал. Може би за да ме зарадва в магазина!


Pfaff element 1450 и старата машина

Не е ли прекрасна!?

Другите страни са реклами:

Pfaff element 1450 реклама върху кутията


Кутията съдържа машината, педал и захранване /в едно/, торбичка с аксесоари и книжка с инструкции на български и немски език. Очаквах и калъф /който не бих ползвала и видях при проучването/м но нямаше. Всяко отделно нещо е в защитна торба. Тази на аксесоарите е  с "цип".



Pfaff element 1450 в кутията



Оверлогът е вдянат с конци в цветовете на пътеките си*,  които са вързани на възел, педалът мирише много "китайски", аксесоарите са нещо, от което видимо е пестено, а книжката е добре направена, много информативна и както бях проучила - по-добра от предишната ѝ версия.

* Четирите конеца на оверлога обикновено са означени в основните цветове и с тях на корпуса е оказан пътят на всеки цвят за удобство. Наистина е удобно защото позволява подготовка за шев без запомняне на пътя и без използване на книжката. Това удобство е стандартно.


Pfaff element 1450  разопаковане


Ето го и вдянат с цветовете и готов за шев:


Pfaff element 1450 готов за шев

Тъмно синята лента е лепенка държаща изваждащата се П-образна част от плота му, която совобождава рамо за малки детайли. За мен това също е новост. На пръв поглед е и интересно, и неудобно защото съм свикнала да правя и малки кръгове без свободно рамо и оценявам възможността за почистване и вляво от ножа, което тук е невъзможно. Синьото парче плат над нея е мостра с тегел. Машината пристига без конуси. Вдянала съм я с цветовете на конците, с които идва за по-лесен контрол на настройките.

Заповядайте и уикенда в блога за да ви покажа тегелите и впечатлението от шиене!
А ако имате въпроси, пишете! Ще се опитам да помогна с каквото мога.

Коментари

  1. Здравейте ! След една годна от покупката какви са Ви впечатленията от работата му .
    Доволна ли сте , върши ли работа? Каква е разликата между този модел и професионален модел, според Вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за закъснението! За съжаление не мога да отгворя. Не съм работила с професионален. Другият ми оверлог също е домашен. Този е шумен, леко тромав. Иначе работи за цената си е чуден първи оверлог.

      Изтриване
  2. Здравейте, дали случайно имате книжката с инструкции на български сканирана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! За съжаление вече не е при мен книжката. Дано междувременно да е открита!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации