Печива и кръпки: Хрупкави кифлички с три вида пълнеж
Честтита нова седмица приятели!
За мен миналата седмица беше специална и част от нея беше повечко стоене покрай печката. Затова искам да споделя с вас нещо, което ми поръча детето - рецепта за кифлички. Каза "непременно ги публикувай и други да ги опитат". Изпълнявам!
Всъщност са почти аскетични, но са хръпкави и вкусни. А и много лесни. Бяха бонус след пърленки и затова и тестото е съвсем минималистично, но точно това се оказа много изкушаващо. И перфектно за чаша какао!
за тестото
Смесете едната част с какао и захар, втората с нашенските подправки, а третата с екзотичните /или направете ваши си 2 различни микса/. Добавете към всяка част по малко мляко, а в тези с подправки по желание и мазнина.
Не се притеснявайте да смесите сирене с какао. Получава се добре.
Първо си отделете 2-те лъжици мляко за пълнежа и после в купата сипете брашно, ядките, млякото, содата, изплакнете кофичката с водата и я добавете. Разбъркайте.
Добавяйки брашно, замесете средно меко тесто. Нека е тесто подходящо за месене, а не изливане - ще се точи.
Набрашнете подложка /или маса/плот / където ще точите. Отделете топка тесто, обрашнете и разточете леко, потръсете със сирене, загънете, няколко пъти и пак разточете до тънък кръг. Можете да намажете с мазнина преди сиренето.
Намажете със зехтин. Перфектността не е необходима тук. Разрежете на сектори като торта.
Всеки сектор ще е кифличка с избрания пълнеж. Лесна работа - пълнеж в края, завиване, оформяне и слагане в покрита с хартия тава.
Пекат се на умерена фурна до зачервяване.
Горните мерки и теглилки стигат за следното:
Най-хубавото е, че няма нужда да гоните перфектен вид - вкусът и най-вече хрупането ще компенсират. Ако правите и пърленки - при тях мазането с масло преди вадене от фурната само помага. А кифличките могат и без това.
Добър апетит!
За мен миналата седмица беше специална и част от нея беше повечко стоене покрай печката. Затова искам да споделя с вас нещо, което ми поръча детето - рецепта за кифлички. Каза "непременно ги публикувай и други да ги опитат". Изпълнявам!
Всъщност са почти аскетични, но са хръпкави и вкусни. А и много лесни. Бяха бонус след пърленки и затова и тестото е съвсем минималистично, но точно това се оказа много изкушаващо. И перфектно за чаша какао!
Хрупкави кифлички с три пълнежа
Продукти:
Точни мерки не мога да дам освен ако не съм използвала фабрични - не меря и не тегля, но мисля, че ще се ориентирате, а и млякото ограничава доста еднозначно дозата :)за тестото
- брашно колкото поеме /аз използвам бяло и пълнозърнесто брашно и смесвам "на око"/
- 1-2 шепи овесени ядки
- 1 кофичка кисело мляко /400g/ без 2 супени лъжици
- 50ml вода
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- малко натрошено сирене
- 2 с.л. зехтин
- брашно за разточване
- 1-2 шепи извара или дебел резен сирене
- нашенски подправки на вкус: босилек, чубрица, червен пипер, сминдух, черен пипер
- екзотични подправки на вкус: кориандър, кимион, джинджифил, куркума, каквото обичате
- 2-3 супени лъжици какао
- 2 с.л. кисело мляко
- подложка за разточване
- нож за пица
- хартия за печене
Пълнеж
Разделете изварата /сиренето на 3Смесете едната част с какао и захар, втората с нашенските подправки, а третата с екзотичните /или направете ваши си 2 различни микса/. Добавете към всяка част по малко мляко, а в тези с подправки по желание и мазнина.
Не се притеснявайте да смесите сирене с какао. Получава се добре.
Тесто
Тестото се замесва като продуктите се добавят в голяма купа последователно.Първо си отделете 2-те лъжици мляко за пълнежа и после в купата сипете брашно, ядките, млякото, содата, изплакнете кофичката с водата и я добавете. Разбъркайте.
Добавяйки брашно, замесете средно меко тесто. Нека е тесто подходящо за месене, а не изливане - ще се точи.
Набрашнете подложка /или маса/плот / където ще точите. Отделете топка тесто, обрашнете и разточете леко, потръсете със сирене, загънете, няколко пъти и пак разточете до тънък кръг. Можете да намажете с мазнина преди сиренето.
Намажете със зехтин. Перфектността не е необходима тук. Разрежете на сектори като торта.
Всеки сектор ще е кифличка с избрания пълнеж. Лесна работа - пълнеж в края, завиване, оформяне и слагане в покрита с хартия тава.
Пекат се на умерена фурна до зачервяване.
Горните мерки и теглилки стигат за следното:
Най-хубавото е, че няма нужда да гоните перфектен вид - вкусът и най-вече хрупането ще компенсират. Ако правите и пърленки - при тях мазането с масло преди вадене от фурната само помага. А кифличките могат и без това.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар